Dünya tarihi çeşitli kısımlara ayrılmakla beraber, günümüze kadar uzanan dâhil olduğumuz birçok olay ile çevrilidir. Geçmişe baktığımızda, tarihin ilk oluşması ile birlikte iletişim yalnızca çizimlerle olmaktaydı. İlk insanlar, günümüze bıraktıkları bu çizimlerle anılmakta ve avcı-toplayıcı gibi dönemlerin olduğunu bizlere göstermekteydi. Zamanla gelişen insanlar, kendilerini geliştirerek konuşmayı ve yazmayı buldu. Sümerler tarafından icat edilen yazı ise günümüze birçok farklı dil odağında geldi.
Dil aileleri, tarihin derinliklerinde oluşan ve toplumlar tarafından yaratılan derin araştırmalara sahip bir alandır. Bu alanda dilin yapısını bilmek ise dil öğrenme de sizlere büyük fayda sağlamaktadır. Vera Tercüme olarak sizlere dil aileleri ve yapıları hakkında geniş bir bilgilendirme yapmak istedik.
İçindekiler
Dünya Dilleri
Tarih her zaman bizlere yol gösteren bir araçtır. Ancak tarihin yazılı olduğu kaynakların kimler tarafından yazıldığı da çok önemlidir. Bu noktada bilinen en eski kitaplar temel olarak alınır ve günümüz yapıları ortaya çıkartılır. Dil aileleri de bu araştırmalarla oluşmuş, dünya dilleri içerisinden kendine yer bulmuş ve sonradan geliştirilmiş bir yapıya sahiptir. Peki, dünya dilleri tam olarak nedir? Neyi kapsar?
Dünya üzerinde konuşulmakta olan 7.111 dil bulunmaktadır. Bugün konuşulmayan ve ölü dil olarak kabul edilen dillerde bulunmaktadır. İlk çağlardan beri insanlar konuşsa da yazılı bir anlatımı bulunmamaktaydı. Bu nedenle tarihi anlamda ilk dil olarak belirli bir ifade bulunmamaktadır. Bunun nedeni hem kökenin ulaşamaması hem de araştırmaların yalnızca kaynak odaklı olabilmesi nedeniyledir. İngilizce dil ailesi ya da diğer dil aileleri bu noktada farklı kategorilere ayrılmaktadır. En eski dil olarak belirtebileceğimiz bir dil olmamakla birlikte kaynakların iyi bir şekilde ayrılması gerekmektedir.
Türkçe dil ailesi, bulunan yazıtlarla birlikte eski bir dil olarak da kendini kabul ettirmektedir. Orhun yazıtları, Göktürkçe gibi farklı tarihi derinliklerimiz ile bugün var olan dil yapımızı oluşturmayı başardık. Geçmişin bu denli etkilemesi ve toplumların kendilerini kabul ettirmesi de dil aileleri alanında farklı gelişmelere de neden olmuştur. Kitabeler, yazıtlar ve hiyeroglifler gibi tüm kaynaklar dil yapılarının oluşmasında bir temel olarak görülmektedir.
Vera Tercüme bu alanda yalnızca bir tercüme bürosu değil, dil yapılarının tarihini bilen bir kurumdur. Tarihi süreçleri, oluşumları ve bugün kullanım şekilleri gibi tüm detaylara hâkim olan tercümanlarımız ile birlikte en doğru hizmeti vermekteyiz. Dil üzerinde yalnızca eğitim almıyor, tüm diller üzerinde de en iyisini sağlamak adına tarihi kökenlerine dahi iniyoruz.
Diller Nasıl Oluşmuştur?
Dil yapılarının nasıl oluştuğuna dair tam bir açıklama bulunamamaktadır. İlk inanışlara göre tanrılar tarafından diller insanlara bahşedilmiştir. Ancak bu inanışın tam bir kaynağı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu teori yüksek oranda inanılan bir durum değildir. Dil aileleri oluşumunda ise ortaya atılan farklı birçok çalışma bulunmaktadır. Diller nasıl oluşmuştur tam olarak belki bilinemez ancak günümüzde insanlar dil ve tercüme üzerinde büyük bir uğraş vermektedir.
İlk insanlar sesler ve taklitlerle iletişim kurmaya başlar. Ardından bu karşılıklı iletişim zamanla yerini sözlere ve ifadelere bırakır. Bu ifadelerle birlikte dil bilgisi oluşmaya başlar. Konuşma yapısı, dilin tam kökeni için bu tarihlerin en iyi şekilde araştırılması gerekmektedir. Dil aileleri bu noktada belirli bir dönemden sonra ayrılması ile birlikte tercümanlıkta bilinen en eski mesleklerden biri haline gelmiştir.
Tercümanlığın Tarihi
Tercümanlık dil aileleri ile ortaya çıkan önemli mesleklerden biridir. İlk olarak devletlerden kalan yazıların okunması ve çevrilmesi için bu iş kolu oluşturulmuştur. Ardından dönemin devletleri arasında yapılacak anlaşmalarda da bu meslekten yararlanılmıştır. İlk ortaya çıkışı ile birlikte simultane ve refakatçi tercüme gelişmeye başlamıştır. En önemli toplantılarda, tarihe damgasını vuran devletlerarası konuşmalarda tercümanlar da yerlerini almıştır.
En eski mesleklerden biri olan tercümanlık, günümüzde hala önemini korumaktadır. Dil üzerinde eğitim almış, kendi yetkinliğini göstermiş kişiler tarafından yapılan bu meslek her alanda hizmet vermektedir. Simultane, refakatçi, noter onaylı gibi tüm tercümelerde bizlerde bir tercüme bürosu olarak sizlere en iyi tercümanlarla hizmet vermekteyiz.
Köken Bakımından Benzer Diller
Diller iki farklı parçaya ayrılmaktadır; Köken bakımından benzer diller ve Yapı bakımından benzer diller. Dil yapılarının bu denli ayrılmasında kökenlerinin akraba olarak görüldüğü diller yer almaktadır. Köken bakımından benzer olan dillere baktığımızda ise tüm dil aileleri kendi içerisinde de farklı kollara ayrılmaktadır.
1. Hint Avrupa Dilleri Ailesi
Dünya üzerinde bilinen ve tanınan en fazla dil bu aile içerisinde yer almaktadır. Bu dil ailesi de kendi içerisinde iki farklı kola ayrılır.
Asya Kolu: Hintçe, Farsça, Ermenice
Avrupa Kolu: Dil aileleri içerisinde köken olarak benzer dillerde Avrupa dilleri olarak üç farklı gruba ayrılmaktadır.
Germen Dilleri: Almanca, Felemenkçe, İngilizce
Romen Dilleri: Fransızca, Latince, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce
İslav Dilleri: Sırpça, Lehçe, Rusça
2. Hami – Sami Dil Ailesi
Dil yapısı içerisinde günümüzde eşine fazla rastlanmayan bir dil grubu da bulunmaktadır. Bu diller ise:
Arapça, İbranice, Akatça
3. Bantu Dil Ailesi
Bantu Topluluğu tarafından bulunan ve konuşulan dil yapısı Orta ve Güney Afrika’da ağırlıklı olarak bilinmektedir.
4. Çin Dil Ailesi
Köken bakımından benzer diller arasında Asya kökenli diller genelde bu aile içerisinde yer alır. Bu diller:
Tibetçe ve Çince
5. Ural Altay Dil Ailesi
Türkçe dil ailesi köken olarak Ural Altay koluna bağlıdır. Bu noktada ayrılan iki farklı kol ile dillerde birbirinden ayrılmaktadır.
Ural Kolu: Macarca, Fince, Samoyetçe
Altay Kolu: Türkçe, Mançuca, Moğolca
Yapı Bakımından Benzer Diller
Dil yapıları köken olarak benzer olduğu gibi yapı bakımından benzer diller de bulunmaktadır. Bu diller genel olarak dilin nasıl olduğunu ve nasıl kullanıldığını anlamada da yardımcı olmaktadır. Herkes tarafından bilinen Türkçe dil ailesi sondan eklemeli bir dildir kalıbı bu yapıya dayanmaktadır.
Tek Heceli Diller
Dil aileleri içerisinde tek heceli dil yapısında çekim eki bulunmamaktadır. Sözcükler ek almaz ve değişime uğramadan kullanılır. Vurgu bu diller için çok önemlidir. Bu nedenle vurgunun ne zaman yapılacağına bağlı olarak bir sözcük 15 farklı anlama gelebilir. Bu diller arasında ise Çince, Himalaya, Avrupa Bask Dili, Vietnamca, Afrika dillerinden bazıları yer almaktadır.
Eklemeli Diller
Sözcüklerin sonunda ek alan diller bu aile içerisinde yer almaktadır. Çekim ve yapım ekleri ile oluşturulan sözcükler buna bağlı olarak farklı anlamlar kazanabilir. Bu diller arasında ise Türkçe, Japonca, Fince, Samoyetçe, Fince, Mançu-Turguz ve Moğolca gibi diller yer almaktadır.
Çekimli Diller
Çekim eki kullanılması ile birlikte sözcük kökü değişime uğrar. Değişime uğrayan her kelime farklı bir anlam ve kavram bilinci kazanır. Genel olarak Avrupa dillerinde bu görülür. Bu diller arasında ise Arapça, Almanca, Fransızca, Farsça ve Hintçe yer almaktadır.