Faaliyet belgesi adı verilen evraklar firmaların ihtiyaçları olan ve ticari faaliyetlerini yürütürken kullandıkları devlet kurumlarından alınmış iş yapma ehliyetidir. İşletmenin hangi alanda iş yaptığına dair resmi bir evrak olan faaliyet belgeleri bağlı oldukları odalara aidat ödemesi yapılmak sureti ile temin edilir. Tercüme hizmetlerinden biri olan bu tür çalışmalar ticari faaliyetlerde gereksinim duyulan evraklardır. Faaliyet Belgesi Tercümesi işletmelerin çeviri büroları aracılığı ile elde edebileceği evrak türleri arasında yer alır.
Faaliyet Belgesi Nedir?
İşletmeler ticari faaliyetlerini yürütürlerken belirli sektörlerde hizmet verirler. Ürün veya hizmet verilirken firmanın gerekli şartları yerine getirdiğine dair onaylanmış belgelere ihtiyacı olur. Firmalar denetlemeler sırasında bu belgelerini ibraz etmekle yükümlüdürler. Şirketin çevreye zarar vermeden iş yaptığının kanıtı olan bu tür belgeler üzerinde yer alan bilgiler arasında firma sicil numarası, adres bilgileri, iş kolu, işin başlangıç tarihi vardır. Ticari faaliyetlerde işletmeler odalara bağlı olarak çalışmalarını sürdürür. Bu odalara belirli aidatlar ödendiğinde faaliyet belgesini alma şansı olur ve bu belge sayesinde iş yeri kredi alma, ihalelere katılma ya da fuarlarda yer alma konusunda kolaylık yaşar.
Faaliyet Belgesi Çevirisi
İşletmelerin sahip olduğu faaliyet belgeleri uluslararası alanlarda hizmet verileceği zaman tercüme edilerek beyan edilmesi gereken evraklar arasındadır. Tercüme işlemlerini yapacak olan mütercim tercümanların bu konudaki tecrübesi çeviri işleminin nitelikli olarak yapılmasında etkili bir unsurdur.
Tercümanın kaynak dil ve hedef dil arasındaki yetkinliğinin yanı sıra terminoloji bilgisine de sahip olması bu tür belgelerde gerekli olur. Firmanın ticari faaliyetlerini yürüttüğü sektöre bağlı olarak çeşitli bilgilerin yer alması teknik bilgi gereksinimini de doğuracağından kurumsal anlamda hizmet almak için tercüme bürolarının deneyimine gerek duyulmaktadır.
Faaliyet Belgesi Tercümesi ve Noter Onayı
Faaliyet belgeleri resmi özellikleri olan evraklardır ve bundan dolayı da hem yeminli tercümeye hem de noter onayına bu çalışmalar sırasında gereksinim duyulmaktadır. Tercüme bürolarında yapılacak çeviri çalışmalarında resmî belgeler için gerekli olan noter onayının yapılması mümkün olmaktadır. Aynı zamanda çeviri bürolarında çalışan tercümanlar yeminli tercüme hizmetlerinde de deneyim sahibidirler. Bu tür belgelerin tercüme edildikten sonra onaylanmaları taşıdıkları resmi değerin muhafaza edilebilmesi için gerekli olan bir durumdur.
Faaliyet Belgesi Tercümesi Neden Gereklidir?
İşletmeler ticari çalışmaları sırasında ithalat ya da ihracata yönelik de çalışma yapabilmektedirler. Bu durumda ilgili meslek odasının düzenleyeceği ticari faaliyet belgelerine gereksinim duyulur. Oda sicil kayıt belgesi olarak da bilinen faaliyet belgeleri tercüme bürosu tarafından yapılacak onaylı çeviri işlemlerinin ardından resmî kurumlara ibraz edilebilecek bir nitelik kazanır.
Tercüme büroları çeşitli belgelerin çevirisinde hizmet verirler ve resmi nitelikte talep edilen evrakların profesyonel anlamda tercümesi bürolar aracılığı ile yapılır. Kurumsal nitelikte olan bu tür kuruluşlar nitelikli hizmet almak için doğru adreslerdir.
Faaliyet Belgesi Tercümesi Fiyatları
Tercüme bürolarında yapılan çeviri işlemlerinde ücretlendirme yapılırken bazı kriterlerin dikkate alındığı görülmektedir. Bu tür işlemlerde belgenin sayfa sayısı, kelime adedi önemli olurken hedef dil ve kaynak dil de fiyatlandırma sırasında önemli hale gelir. Faaliyet belgesi tercümesi fiyatları için belirli bir rakamdan söz edilememesinin nedenleri arasında belgede yer alan bilgilere bağlı olarak ve istenilen onaylanma işlemlerinin türüne yönelik ücretlendirmeler yapılmasıdır.
Bundan dolayı faaliyet belgesi niteliğindeki resmi evraklarda yapılacak tercüme işlemleri için net bir fiyattan söz etmek mümkün olmaz. Kişisel taleplere ve firmanın ihtiyacına bağlı olarak yapılacak çeviri hizmetlerinin neler olduğu anlaşıldıktan sonra ücretlendirme yapılması daha sağlıklı bir süreçtir.