Redaksiyon, yazı yazma ya da kaleme alma anlamlarını içeriyor olsa da tercüme bürolarına ait dosyaların gramer açısından ve terminolojik yönden düzenlenmesinde bu kavramının işlevi değişmektedir. Bu tür çalışmaların yanı sıra redaksiyon yapılacağı zaman imla hatalarının da düzeltilmesi söz konusudur. Redaksiyon adı verilen uygulamada imla kurallarının doğru kullanılıp kullanılmadığı, gramer hataları ve yazım yanlışları bir bütün olarak kontrolden geçirilmektedir. Bu işlemi gerçekleştiren kişilere redaktör adı verilmektedir. İşlemin uygulanabilmesi için yazılı bir belge olması gerektiğinden hazır bir metne ihtiyaç duyulur. Redaksiyon Nedir? Ne İşe Yarar? Sorusu birçok kişi tarafından merak edilen bir sualdir.
Redaktör Neler Yapar?
Redaktör bir metin üzerinde çalışma yapacağı zaman o belgeyi birçok açıdan gözden geçirmek zorundadır. Metnin kapsamlı incelenmesi sırasında dikkate alınacak birçok unsur bulunur. Bir belgenin hatasız olarak değerlendirilebilmesi için imla kurallarına uygun yazılmış olması bir gerekliliktir. Aynı zamanda yazım kurallarına uygunluk da önemli hale gelecektir. Cümlelerin anlam bütünlüğüne sahip olması ifade etmek istediği şeyi doğru anlatabilmesi de redaktörün denetleyeceği konular arasında yer alacaktır. Bu süreçte metnin anlam bütünlüğünün bozulmaması suretiyle düzenleme yoluna gidilmelidir.
Redaksiyon işlemlerinin başlangıcı gazetecilik alanında olmuştur. Gazetede yayımlanan metinlerin okuyucularla buluşturulmadan önce düzenlenmesi gerekliliği bu çalışmalara ağırlık verilmesini gerekli kılmıştır. Günümüzde bu tür işlemler pek çok alanda yapılmakta ve bundan dolayı da deneyimli redaktörlere gereksinim duyulmaktadır. Redaktörlerin yazılı metinleri düzenlemek sureti ile yayıma hazırlaması oldukça kapsamlı iş süreçlerini içinde barındırmaktadır. Bir metnin tüm yönleri ile ele alınarak düzenlenmesi emek gerektiren bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Redaksiyon İşlemi Nelerden Oluşur?
Kitap, dergi, makale ya da tez gibi birçok çalışmanın kusursuz olarak ortaya konması için mutlak surette yeniden gözden geçirilmeye gereksinim duyulmaktadır. Metne ait yazım yanlışlarının düzeltilmesi, imla hatalarının giderilmesi çalışmanın ilk aşamasında gerçekleşirken bundan sonraki aşamalarda metindeki gereksiz kelimelerin ayıklanması yapılmaktadır. Yazılı metinden beklenen anlamlı ve tutarlı bir bütünlük oluşturmasıdır. Bundan dolayı redaktörlere oldukça fazla sorumluluk düşmektedir.
Redaktöre ait en önemli özellik üzerinde çalışacağı konuya olan hakimiyetidir. Bazı metinler teknik bilgi gereksinimi doğuracağından redaktör çalışacağı konu üzerinde ne oranda deneyimli ise ortaya koyacağı iş de o nispette başarılı olacaktır. Redaksiyon Nedir? Ne İşe Yarar? Dendiğinde yazılı metinlerin bir bütün olarak ele alınmasından ve üzerindeki gerek yazım gerekse anlam hatalarının giderilmesinden söz edilir.
Redaksiyon Ne İşe Yarar?
Türkçe yazılmış metinlerde veya farklı dillerden çevrilmiş içeriklerde Redaksiyon gerekli bir çalışmadır. Özellikle yazılı tercümeler söz konusu olduğunda üzerinde hassasiyetle durulması gereken çalışmalardan biri olan Redaksiyon metnin doğru anlaşılmasında ve işlevini yerine getirirken hatalara yol açmamasında etkili bir unsurdur. Bundan dolayı bir çeviri metnine redaksiyon yapılacağında terminolojiye uygunluk, dil bilgisi ve yazım kurallarının doğru uygulanması gerekecektir.
- Yazarın veya çevirmenin gözünden kaçan hatalar giderilir.
- İçeriğin yayım kalitesine doğrudan etki eder.
- Akademik çalışmalarda eserin niteliğini artıracağı gibi hataların önüne geçilmesini sağlar.
- Kusursuz metinler oluşturulması sureti ile okuyucu nitelikli eserlerle buluşur.
- Resmi evraklar söz konusu olduğunda yanlış anlaşılmaların önüne geçilir.